Yellow Tigers niet opgewassen tegen China

Yellow Tigers niet opgewassen tegen China

De Yellow Tigers (FIVB-15) hebben donderdag op het Volley Masters-toernooi in het Zwitserse Montreux een 3-0 nederlaag geleden tegen China (FIVB-2). De setstanden waren 25-23, 25-20 en 25-21. Door de zege is China zeker van een plaats in de halve finales. De Belgische vrouwen kunnen zich ook nog plaatsen, maar moeten dan vrijdag wel winnen van Brazilië (FIVB-3). België startte met Britt Herbots, Lise Van Hecke, Ilka Van de Vyver, Freya Aelbrecht, Charlotte Leys, Laura Heyrman en libero Britt Ruysschaert. Valerie Courtois, Céline Van Gestel, Dominika Strumilo en Jasmien Biebauw kwamen in.

Coach Gert vande Broek opteerde in zijn basisopstelling voor Ruysschaert als libero en koos verder voor de andere zes basisspeelsters die dinsdag Turkije (FIVB-10) met 3-1 klopten. Via een sterke Van Hecke en het doorzicht en de kracht van Leys bleef de strijd in de eerste set evenwichtig tot 17-16. Enkele Belgische foutjes zetten de Chinezen op weg naar setwinst, ondanks een blok van Aelbrecht en twee punten op rij van Heyrman. Een outbal van Van Hecke was er te veel aan.

Via de opslagdruk van Van Hecke en punten van Aelbrecht en Leys bleven de Yellow Tigers in de tweede set stand houden tot 10-9. Dan sloegen de Chinese vrouwen krachtig toe: een hoger tempo, sterke opslagen en krachtige punten dwongen de Belgen in de fout en bij 18-12 was de kloof onoverbrugbaar geworden.

Tot 13-15 zag het ernaar uit dat onze landgenoten toch nog setwinst uit de brand zouden slepen. Tot 20-19 bleef die droom bewaard, maar enkele jeugdzondes, misverstandjes en andere fouten bij de Belgen, bezorgden het efficiënte China nog een gemakkelijke derde setwinst.

In de andere wedstrijd van de groep won Turkije met 3-2 van Brazilië. Poule B wordt gevormd door Servië (FIVB-6), Nederland (FIVB-14), Thailand (FIVB-13) en Zwitserland (FIVB-54). Het team van coach Gert vande Broek is voor het eerst aanwezig op het internationaal toernooi in Montreux, dat geldt als de meest prestigieuze niet-officiële competitie.

bron: Belga