Yannick Dekeukelaere: "Wees gerust, millennials vinden zichzelf ook vermoeiend"

Ouder worden is onvermijdelijk, maar de nachtmerries die ermee gepaard gaan, lijken met elke nieuwe generatie te verergeren. In ‘30 worden voor beginners', een hilarische zoektocht naar een zetel en wat te doen na je 30ste, vindt Yannick Dekeukelaere een oplossing voor zijn angst om niet meer jong te zijn. "We lijden allemaal aan ‘preventieve nostalgie'."
door
Xavier
Leestijd 4 min.

Naast tekeningen in melkschuim en onder de radar gebleven Netflix-series is er niet veel dat een millennial liever heeft dan ironie en zelfanalyse. Je kan je dus wel inbeelden hoeveel plezier Yannick Dekeukelaere beleefde aan ‘30 worden voor beginners'. Zo twijfelend als zijn gelijknamige hoofdpersonage is, zo zelfzeker en fier staat hij te trappelen om zijn debuut los te laten op de wereld.

Yannick Dekeukelaere: "Het boek gaat over een stand van zaken opmaken op je 30ste en merken dat er een tragikomisch verschil is tussen wie je bent en wie je zou willen zijn. Een paar jaar geleden zat ik nog met mijn vrienden gewoon wat onnozel te doen. Diezelfde mannen zijn nu mensen met kinderen, een huis in een buitenwijk en een afbetaling. De overgang van wie we nog niet zo lang geleden waren naar wie we nu zijn, vind ik heel grappig."

Het hoofdpersonage is een uitvergrote versie van jezelf. Wat heeft de fictieve Yannick je bijgebracht?

"Een paar jaar geleden was ik me nog heel hard aan het afzetten tegen het klassieke patroon van huisje, tuintje, boompje. Ik heb gemerkt dat dat veranderd is. Het is moeilijk om toe te geven dat het hetgeen dat je hebt proberen te vermijden eigenlijk is wat je wilt. Maar dat is de definitie van ouder worden, zeker?"

Ben je in het reine gekomen met het onvermijdelijke ouder worden?

"Ik had geen schrik om 30 te worden, ik had schrik om een onvoltooide 20'er te blijven. Iets dat voorbij is, kan je niet opnieuw doen, hé. Ik denk dat dat de reden is waarom mensen jong willen blijven en hun jeugd maar verlengen en verlengen. ‘Preventieve nostalgie' noem ik het. Heel onze generatie lijdt er een beetje aan. Het is niet de angst om ouder te worden, maar de angst om niet meer jong te zijn. En vreemd genoeg is dat niet hetzelfde."

Foto WPG / Manteau

In hoeverre typeert de Yannick uit het boek de zorgen van je generatie?

"Dat vind ik heel moeilijk om in te schatten. Ik krijg wel van leeftijdsgenoten te horen dat het heel herkenbaar is, dus ik denk dat de dingen waarover ik schrijf veel mensen bezighouden. Al besef ik ook dat mijn neef uit de Kempen die politieman is, het boek zal lezen en denken: ‘Allez gast, waar ben jij nu nog mee bezig?' En dat is perfect normaal. Ik wil niet pretenderen dat een hele generatie zoals ik denkt, maar er zitten wel veel mensen in hetzelfde referentiekader."

Het hoofdpersonage is een typische stuurloze millennial. Wat maakt hen zo twijfelachtig?

"Het grootste probleem van millennials is dat we allemaal opgevoed zijn met het idee van ‘the sky is the limit'. Alles moet kunnen en alles kan, maar met de jaren worden we heel bewust van het feit dat onze economische groei eindig is en er ecologische problemen zijn. Je wilt het ‘alles kan'-verhaal nog wel geloven, maar tegelijk beseffen veel mensen dat er dingen moeten veranderen. Die twee vormen van bewustzijn conflicteren."

"In mijn boek probeer ik daar met humor mee om te gaan. Zo hebben mijn ouders nooit de stress ervaren van te moeten kiezen welke bananen ze kopen in de supermarkt. Op zich is het een luxeprobleem. Hoe combineren we onze persoonlijke ontwikkeling met sociaal verantwoord gedrag? Hoe kunnen we uitleggen dat we geen vlees meer eten en dierenwelzijn en de klimaatverandering belangrijk vinden, maar ook wel donderdag beslissen dat we vrijdag naar Kopenhagen vliegen om daar naar de nieuwste koffiebar te gaan? Dat valt moeilijk te rijmen met elkaar."

Is dat geen overanalyse van jezelf, iets dat millennials vaak verweten wordt?

"Die kritiek is terecht, maar tegelijk moeten mensen zich ook niet excuseren voor wie ze zijn. Ik snap dat mensen millennials vermoeiend vinden, maar wees gerust, wij vinden onszelf ook vermoeiend. Als je je ook nog eens schuldig moet voelen omdat je veel met jezelf bezig bent, wordt het heel lastig."

Je bent nu zelf de 30 voorbij. Hoe is het leven aan de andere kant van de afgrond?

"Je merkt dat de plannen die je vroeger maakte, concreter worden. Of dat andere plannen van het lijstje geschrapt zijn omdat ze niet meer zullen gebeuren. 30 worden is vooral realistischer worden."

"Anderzijds is elke bereikte verjaardag onvermijdelijk en is 30 zijn eigenlijk een hele toffe periode. Nu pas kan je echt alles doen. Je hebt werk, een beetje meer zekerheid en je bent meer wie je moet zijn. Er gebeuren zoveel toffe dingen in je omgeving, zoals vrienden die trouwen en kinderen krijgen. Er zijn zelfs nog geen scheidingen. (lacht) Ik hoop dat alle dertigers nog even hard kunnen genieten als ik. En vooral met zichzelf lachen."

Xavier Vuylsteke de Laps

 

Yannick Dekeukelaere signeert zondag van 15 uur tot 17 uur op de Boekenbeurs in Antwerpen. Om 17 uur zal hij door Gilles ‘De Mol' Van Bouwel op het oranje podium geïnterviewd worden.