World Sleep Day: hoe zit het met onze slaap?

World Sleep Day: hoe zit het met onze slaap?

Slaap is belangrijk

In opdracht van Philips deed onderzoeksbureau KJT Group een studie bij 11.006 volwassenen. De resultaten die daaruit voortkwamen, zijn op z'n zachtst gezegd onrustwekkend. De helft van de respondenten is zich ervan bewust dat slaap belangrijk is voor een gezonde levensstijl, maar het blijkt moeilijk om dat ook in praktijk om te zetten. Gemiddeld slapen de ondervraagden tijdens de week 6,8 uur per nacht en in het weekend 7,8 uur. Beduidend minder dan de aangeraden 8 uur per nacht dus. Bovendien wordt 67% minstens een keer per nacht wakker.

62% slaapt zeer slecht

Opvallend is ook dat 62% van de mensen aangeeft slecht tot zeer slecht te slapen. Slechts 10% slaapt heel goed. Acht op de tien ondervraagden zouden een betere nachtrust willen en ze gaan daarom op zoek naar manieren om makkelijker in slaap te geraken. Daarbij zijn lezen, tv-kijken, muziek luisteren, een routine opbouwen en minder cafeïne consumeren populaire methodes. Medische hulp blijkt echter een stap te ver: 60% bezocht nog nooit een specialist.

Wat beïnvloedt onze slaap?

Heel wat factoren zijn bepalend voor een slechte nachtrust. Enerzijds spelen medische aandoeningen zoals slapeloosheid, snurken en chronische pijn een rol. Anderzijds geven de ondervraagden ook aan dat stress, slaapomgeving, werkplanning en entertainment een negatieve invloed hebben op hun slaap. Vooral in Canada en Singapore ondervinden mensen hinder van stress: het gaat respectievelijk om 63% en 61% van de mensen. Een op de vijf ondervraagden slaapt met een huisdier in bed, wat wellicht een slechte invloed heeft op de nachtrust.

Dit zijn de gevolgen

De gevolgen van slecht slapen op het dagelijks leven vallen niet te onderschatten. Zes op de tien respondenten geeft aan meer dan twee dagen per week slaperig te zijn doorheen de dag. En 34% valt regelmatig in slaap op een andere plek dan in bed. Daardoor probeert 63% om slaap in te halen tijdens het weekend, wat er dan weer voor zorgt dat ze aan het begin van de werkweek moeite hebben om het ritme te hervatten.