Wordt Miley Cyrus een slachtoffer van Poetin?

Wordt Miley Cyrus een slachtoffer van Poetin?

Finse muziekfans zullen deze zomer misschien geen optredens van Miley Cyrus en Justin Timberlake kunnen bezoeken. Dat komt door de anti-Poetin sancties die de VS heeft opgelegd.

De concertzaal Hartwall Arena in Helsinki is de plaats waar in de komende maanden concerten van Miley Cyrus, Justin Timberlake, Robbie Williams, Aerosmith en Elton John zullen doorgaan. Hartwall Arena is het eigendom van Gennady Timchenko en de broers Arkady en Boris Rotenberg.

De eigenaars zijn het probleem. Volgens de Verenigde Staten behoren die heren tot de intimi van de Russische president Vladimir Poetin. De broers Rotenberg zijn al bevriend met Poetin sinds hun kindertijd. De drie staan dan ook op de lijst met 27 personen die tot Poetin's vriendenkring behoren en gesanctioneerd worden door de Verenigd Staten.

Die sancties houden in dat geen enkele Amerikaanse staatsburger de mensen op die lijst 'economische middelen' mag geven. Met andere woorden is het verboden voor Amerikanen om zaken te doen met die 27 mensen.

Volgens advocaat Tom Stoker hangt het er allemaal van af of de artiesten nog moeten betalen voor de zaal. Als ze nog moeten betalen dan is de kans groot dat de concerten niet mogen doorgaan. Als alles al betaald is dan is er sprake van een akkoord dat voorafging aan de sancties en dan zouden de optredens nog door mogen gaan.

Het is allemaal een beetje een grijze zone doordat het bedrijf die de Hartwall Arena niet op de sanctielijst staat, maar de eigenaars wel. Live Nation, de Amerikaanse promotor van de tickets, is in ieder geval bereid om samen te zitten met de Office of Foreign Assets Control (Ofac) om te zien of ze toch een licentie kunnen krijgen voor de concerten maar ze willen de sancties ook naleven.

Op de site van de Hartwall Arena is momenteel nog geen enkel spoor van een eventuele annulatie te bekennen.