Wordt François Hollande de volgende Europese president?

Wordt François Hollande de volgende Europese president?

François Hollande heeft zijn oog laten vallen op het voorzitterschap van de Europese Raad. De Franse president verlaat in mei het Elysée en zou naar Brussel willen verhuizen om Donald Tusk op te volgen als Europees president. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien op basis van "meerdere bronnen" in de entourage van Hollande. In mei wordt de nieuwe president van Frankrijk verkozen. Vast staat dat François Hollande zichzelf niet zal opvolgen. De socialist geeft er na 1 termijn van vijf jaar de brui aan. Bij onze zuiderburen draait de verkiezingscampagne op volle toeren, maar hier en daar wordt ook de vraag gesteld hoe Hollandes toekomst eruitziet.

Volgens enkele ingewijden wil hij de Europese Raad gaan voorzitten, misschien wel het belangrijkste politieke orgaan van de EU. De Europese toppen worden sinds enkele jaren geleid door een vaste voorzitter. Herman Van Rompuy was de eerste, eind 2014 volgde de Poolse oud-premier Donald Tusk hem op.

De timing lijkt in ieder geval ideaal voor Hollande. Het mandaat van Tusk loopt eind mei af. Dat kan weliswaar nog eenmaal met 2,5 jaar worden verlengd, maar op papier staat niets de aanduiding van een nieuwe president in de weg.

Als de volgende president van Frankrijk geen socialist is, is het nog maar de vraag of hij/zij Hollande zal steunen. Een bijkomend obstakel zou uit de eigen politieke familie kunnen komen, want volgens sommigen heeft ook de Italiaanse socialist Matteo Renzi, die in december ontslag nam als premier, zijn zinnen op de Europese Raad gezet.

Sinds de verkiezing van de christendemocraat Antonio Tajani als voorzitter van het Europees Parlement, moeten de socialisten het zonder Europese topfunctie doen. De aanstelling van Hollande (of Renzi) zou met dat probleem komaf maken.

bron: Belga