'Women on $20s' pleit voor vrouw op dollarbiljet

'Women on $20s' pleit voor vrouw op dollarbiljet

De non-profitorganisatie 'Women on $20s' voert campagne om op het twintig dollarbiljet het gezicht van een vrouw te laten zetten. De controversiële figuur van Andrew Jackson zou het moeten bekopen en vervangen worden door een minder controversiële, vrouwelijke, historische figuur.

Tegen 2020 wil de organisatie 'Women on $20s' een vrouw op het twintig dollarbiljet introduceren. Historici en schrijvers staan samen met de initiatiefnemers achter 'National Women's History Month'. Die hebben vijftien mogelijke kandidates geselecteerd. Onder de nominaties zijn burgerrechtenactiviste Rosa Parks, feminismeschrijfster Betty Friedan en het eerste donkere, vrouwelijke congreslid Shirley Chrisholm. Vanaf nu kan iedereen stemmen.

Na twee stemrondes, als er meer dan 100.000 keer is gestemd, zal de uitslag naar het Witte Huis gestuurd worden. Daar kan de overweging worden gemaakt of de gekozen vrouw daadwerkelijk op het twintig dollarbiljet komt te staan. Eerder gaf President Barack Obama al aan dat hij het geen slecht idee zou vinden om een vrouw op een biljet te zetten.

Waarom het juist om het twintig dollarbiljet gaat is een verhaal apart. In het jaar 2020 is het honderd jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen in de Verenigde Staten. Dat jaar is volgens de organisatie 'Women on $20s' het gepaste moment om een nieuw gezicht op het twintig dollarbiljet te introduceren.

Daarnaast wordt Andrew Jackson, die nu op het biljet te zien is, al langer bekritiseerd om zijn daden. Hij was de zevende president van de Verenigde Staten en heeft een belangrijke rol gespeeld in de genocide van inheemse Amerikanen. Bovendien zou Jackson een tegenstander zijn geweest van papieren geld en het is dus een ironische keuze om hem te eren op biljetten.

https://www.youtube.com/watch?v=RjjD4u33cEc