Woest personeel Air France belaagt management

door
Jelle
Leestijd 1 min.

Air France zal 2.900 banen schrappen nadat er geen overeenkomst kwam met de pilotenvakbond. Het management werd belaagd door woeste werknemers.

Air France schrapt 2.900 arbeidsplaatsen. Dat bevestigden de vakbonden na een presentatie van de plannen door de directie van de luchtvaartmaatschappij. De sanering is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Hen werd gevraagd om voor hetzelfde salaris honderd bijkomende vlieguren te doen.

Het grondpersoneel wordt het zwaarst getroffen, daar verdwijnen 1.700 banen. Bij de piloten en het cabinepersoneel komen respectievelijk 300 en 900 arbeidsplaatsen te vervallen. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Air France zou volgens de bonden op de rand van het faillisement staan. De ontslagronde is ongezien in de geschiedenis van het bedrijf.

Zonder t-shirt

De vergadering werd aan het einde van de ochtend opgeschort omdat boze werknemers de zaal waren binnengedrongen. Honderden misnoegde werknemers betoogden intussen voor het hoofdkantoor. HR-directeur Xavier Broseta sloeg op de vlucht en probeerde te ontsnappen door met de hulp van veiligheidspersoneel over een hek te klimmen (foto). Waarom hij daarbij geen hemd of t-shirt droeg, is niet helemaal duidelijk. Het management wil klacht indienen wegens geweldpleging