WO I-sites niet ingeschreven op werelderfgoedlijst

De erkenning van de 'begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog' door de Uneco als werelderfgoed is nog niet voor meteen. De behandeling van het dossier werd op de internationale conventie in de Bahreinse hoofdstad Manamah uitgesteld.

De behandeling van het Belgisch-Franse dossier - met een reeks Vlaamse, Waalse en Franse monumenten en begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog - werd uitgesteld omdat er voor dergelijke dossiers met een link naar een conflict een kader ontbreekt, legt Piet Geleyns van het Agentschap Onroerend Erfgoed uit vanuit Manamah. Verschillende commissieleden vrezen de connotaties bij dergelijke dossiers over meer recente conflicten.

Icomos, de onafhankelijke organisatie die de nominaties bestudeert, gaat er volgens Geleyns van uit dat het op 1 à 2 jaar tijd mogelijk moet zijn om een kader te ontwikkelen. "Als er binnen de drie jaar een kader komt en het dossier voldoet aan het kader, dan kan de commissie dit dossier opnieuw behandelen." Een nieuw indienen zou dan in principe niet nodig zijn.

"Ik vind het bijzonder jammer dat de WO I-sites (nog) niet zijn ingeschreven op de werelderfgoedlijst", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed. "We hebben een bijzonder sterk dossier ingediend en alle moeite genomen om aan te tonen dat het om een uniek dossier gaat waar vrede en verzoening centraal staan."

Het comité heeft bij het onderzoek van onze nominatie vastgesteld dat er nóg meer studie nodig is", vervolgt Bourgeois. "Vanuit Vlaanderen zullen we hier uiteraard aan bijdragen en sterk op inzetten."

bron: Belga