WK schaatsen - Bart Swings mist de slag op favoriete massastart

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de laatste discipline van de laatste dag van de wereldkampioenschappen schaatsen is Bart Swings in de massastart niet verder gekomen dan de vijftiende plaats. De Europese kampioen miste de slag in de minimarathon over zestien ronden. De minimarathon voor de vijfde wereldtitel was chaotisch. Zes ronden voor het einde ging de Nederlander Jorrit Bergsma op jacht naar vier uit het peloton ontsnapte schaatsers. Swings bleef in de hoofdmacht. Bergsma achterhaalde de vermoeide vluchters en nam de titel over van de Amerikaan Joey Mantia.

Swings wist zich geslagen. Coach Jelle Spruyt sloot hem troostend in de armen. Het zilver was voor de Canadees Jordan Belchos en het brons voor diens landgenoot Antoine Gelinas-Beaulieu, twee vluchters uit de beginfase van de race.

Geen revanche van Swings dus voor de wedstrijd van een jaar geleden, toen het in de voorlaatste bocht van een toch al beroerd verlopen WK in Inzell helemaal mis ging. In volle sprint kwam Swings ten val. Hij eindigde het toernooi in de veiligheidskussens.

Bij de vrouwen verloor de Nederlandse Irene Schouten haar wereldtitel van Inzell aan Ivanie Blondin uit Canada. Achter de Zuid-Koreaanse Kim Bo Reum werd Schouten dit keer derde.

Swings had alles op de massastart gezet. In het verleden zag hij bij wereldkampioenschappen niet op tegen een zwaar programma. Een uurtje voor de minimarathon een 1.500 meter achtte hij meestal geen probleem. Recupereren, daarin was hij heel goed, zei hij zelf. Nu wijzigde hij na zijn vijftiende plaats op de 5.000 meter nadrukkelijk zijn koers.

Eric Heiden, veertig jaar geleden vijfvoudig olympisch kampioen in Lake Placid, vindt de massastart een verrijking van het schaatsen. De Amerikaan zou graag zien dat aan de tussensprint meer waarde wordt toegekend en ziet ook wel toekomst in een puntenkoers op de schaats. Daarmee komt de voormalige schaatskampioen, die in Salt Lake City werd onderscheiden voor zijn bijzondere verdiensten, dicht bij het skeeleren. Dat is de kleine sport waarin Swings groot is geworden en die hij met veel hartstocht blijft beoefenen. .

bron: Belga