WK muurklimmen - Anak Verhoeven wordt zesde in leadcompetitie

WK muurklimmen - Anak Verhoeven wordt zesde in leadcompetitie

Anak Verhoeven is zaterdag op het WK muurklimmen in het Oostenrijkse Innsbruck zesde geworden in de finale van de leadcompetitie. De 22-jarige Verhoeven, die op het vorige WK in 2016 vicewereldkampioene werd, zag hoe slechts twee klimsters de top bereikten. De Oostenrijkse Jessica Pilz was het snelst en veroverde het goud, voor de Sloveense titelverdedigster Janja Garnbret. De Zuid-Koreaanse Jain Kim vervolledigde het podium.

Eerder op de dag werd Héloïse Doumont uitgeschakeld in de halve finales. Ze werd uiteindelijk 25e. Chloé Caulier werd 41e en Celine Cuypers 59e op 101 deelneemsters.

In de lead moeten de klimmers een artificiële en sterk overhangende klimwand van maximum 12 meter hoog overwinnen. De atleten zijn beveiligd met een touw en proberen zo hoog mogelijk te geraken.

Op dit WK wordt de gloednieuwe 'combined' wedstrijdformule getest. De atleten nemen deel in lead, boulder en speed. Op basis van hun prestaties wordt een ranking opgemaakt. De zes beste atleten stoten door naar de combined finale, waarin de atleten nogmaals deelnemen aan een speed-, boulder- en leadonderdeel. Deze wedstrijdformule is ook het format op de Olympische Spelen in Tokio in 2020, waar sportklimmen voor het eerst op het programma staat.

bron: Belga