WK allround - Bart Swings halverwege WK-allround zesde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings bezet halverwege het WK allround in de Noorse plaats Hamar de zesde plaats. Op de 5.000 meter eindigde Swings zaterdag in 6:22.44 eveneens als zesde. Geheel overeenkomstig de verwachtingen wordt het klassement met nog twee afstanden te schaatsen aangevoerd door de Nederlander Sven Kramer, die op zijn negende wereldtitel afstevent. Kramer won de 5.000 meter in 6:12.33. De tweede plaats in de rangschikking is voorlopig voor de Nederlandse debitant Patrick Roest, de derde voor Jan Blokhuijsen, ook al een Nederlander.

De 26-jarige Swings moest tot de laatste rit wachten, alvorens hij in actie mocht komen tegen zijn generatiegenoot, de Noor Sverre Lund Pedersen. Pedersen wordt in Noorwegen gezien al een allroundhoop voor de toekomst, maar begon het seizoen slecht en liep door een inzinking op de tien kilometer bij het EK in Heerenveen een podiumplek mis. De vijfduizend kijkers in het Vikingschip kregen een prachtige gevecht te zien, waarin de kansen per ronde keerden. Na drie kilometer leek Swings te moeten lossen, maar hij vocht goed terug. Een ronde voor het einde kwam de Vlaams-Brabander met minimale voorsprong door en hij won uiteindelijk de rit.

In het vrouwentoernooi is Jelena Peeters na de eerste dag twintigste. De eerste plaats in de tussentand is verrassend voor de Japanse Miho Takagi, voor de Nederlandse Ireen Wüst en haar landgenote Antoinette de Jong. Titelverdedigster Martina Sablikova uit Tsjechië won de 3.000 meter in 4:02.21.

Peeters reed tegen de Tsjechische Nikola Zdrahalova een redelijke rit (4:12.89, 19e plaats). Ze bleek hersteld van het fysieke ongmak (longontsteking) dat haar enige weken geleden tijdens de WK afstanden in Zuid-Korea parten moet hebben gespeeld. De bijna-val op de 500 meter moet Peeters twee-tiende punt hebben gekost. "Dat is in lijn met het seizoen. Er gaat altijd wel wat mis", reageerde Peeters. Het allroundtoernooi is voor Peeters de laatste wedstrijd van het seizoen. Om financiële redenen laat de rijdster uit Wuustwezel de wereldbekerfinale in Stavanger, volgend weekeinde, links liggen. "Ik zou daar toch alleen voor de massastart komen." Haar coach Margo van Dijk had becijferd dat een weekje extra in het dure Noorwegen 2.000 euro zou kosten.

.

bron: Belga