WK 2018-special: Het elftal van WK-afwezigen

Heel wat toplanden konden zich niet plaatsen voor het WK voetbal in Rusland en dat levert iets minder dan een maand voor de start van het toernooi een indrukwekkend elftal van WK-afwezigen op.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Jan Oblak was afgelopen seizoen bij Atlético Madrid misschien wel de beste doelman ter wereld, op grote landentoernooien zal de 25-jarige Slovaak nooit veel te bewonderen zijn. Slovakije is immers geen voetbalgrootheid en kon zich in de relatief korte geschiedenis van het land nog maar één keer plaatsen voor een WK-eindronde: in 2010 was de achtste finale het eindstation in Zuid-Afrika. Met Gianluigi Buffon heeft Oblak bovendien een opmerkelijke stand-in. De inmiddels veertigjarige Buffon greep met Italië in de barrages voor het eerst sinds 1958 naast een WK-ticket.

Italiaanse achterhoede (+ Radja)

De driemansverdediging wordt ook gedomineerd door de afwezigheid van de Squadra. Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini maakten immers deel uit van de beruchte BBC achterin bij de Italianen, met daarin ook nog Andrea Barzagli. Op die verdediging beten de Rode Duivels op het EK van twee jaar geleden in Frankrijk de tanden nog stuk. Barzagli laten we gemakkelijkheidshalve uit deze typeverdediging, ten voordele van de Oostenrijker David Alaba, al jaren sterkhouder bij de Duitse Rekordmeister Bayern München.

Alexis Sanchez. AFP / M. Bernetti

Op het middenveld zullen we komende zomer de traptechniek van de Bosniër Miralem Pjanic en de strijdlust en vista van de Chileen Arturo Vidal moeten missen. Chili kon zich na twee achtste finales op de voorbije WK's en twee eindzeges op rij in de Copa America niet plaatsen voor Rusland en dus zal Alexis Sanchez niet kunnen flitsen op de linkerflank. Wie hier ook niet zou misstaan is Radja Nainggolan. Zijn aanwezigheid in de halve finale van de Champions League kon Roberto Martinez niet overtuigen om hem op te nemen in de Belgische selectie. Het valt af te wachten of die beslissing de Spanjaard en ons land zuur zal opbreken of niet.

Hup Holland, hup

Voorin gaat de positie voor diepe spits naar Arsenal-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang, die zich met Gabon niet te veel WK-illusies moet maken. Hij wordt geflankeerd door Gareth Bale, met Wales op het EK nog te sterk voor de Rode Duivels in de kwartfinales, en Arjen Robben, nadat Nederland zich voor het tweede grote toernooi op rij niet kon plaatsen. In 2014 in Brazilië waren onze Noorderburen nog goed voor de derde plaats.

Ook bij de bankzitters in dit elftal van de afwezigen staan er nog wat ronkende namen: Antonio Valencia (Ecuador/Manchester United), Marek Hamsik (Slovakije/Napoli), Christian Pulisic (VS/Borussia Dortmund), Edin Dzeko (Bosnië-Herzegovina/AS Roma), Marco Verratti (Italië/Paris Saint-Germain) en Zlatan Ibrahimovic (Zweden/LA Galaxy).

Lees alles over het WK in onze krant.