Witte wijn blijkt schadelijk voor de huid

Een nieuwe studie van de Amerikaanse Brown University toont aan dat een glas witte wijn schadelijk is voor vrouwen. Het drankje zou ontstekingen aan de gezichtshuid opwekken.
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

Volgens de nieuwe studie hebben vrouwen die één tot drie glazen wijn per week drinken tot 14% meer kans om rosacea op te lopen. Dat is een chronische huidaandoening die het gelaat aantast en je doet volstaan met rode vlekken. Als vrouwen vijf glazen per week drinken, hebben ze zelfs 49% meer kans op de aandoening.

Huidkanker

Witte wijn zou volgens een andere studie van de Amerikaanse Brown University zelfs huidkanker in de hand werken. De onderzoekers wijten dit aan de hoge gehaltes van de kankerverwekkende stof acetaldehyde die in wijn zit. Wie elke dag alcohol drinkt heeft 14% meer kans om een melanoom of kwaadaardige tumor aan de huid te ontwikkelen dan mensen die zich distantiëren van alcohol.

Mag rode wijn dan wel?

Het blijft een mysterie hoe het komt dat rode wijn, die net als witte wijn acetaldehyde bevat, minder aanleiding geeft tot een groter risico op huidkanker. Dus ga momenteel nog voor rood als je eens zin hebt in wijn.