Wit-Rusland schrapt vier nullen op geldbiljetten

Wit-Rusland schrapt vier nullen op geldbiljetten

Wit-Rusland schrapt vier nullen uit de nationale munt, de Wit-Russische roebel. Zo hoopt het land na jaren van hyperinflatie de pagina om te draaien. De centrale bank kondigde de maatregel vandaag aan. Vanaf 1 juli komen de nieuwe biljetten van 5 tot 500 roebel in omloop. De beslissing moet een verantwoordelijk monetair beleid mogelijk maken, "opdat we de hyperinflatie als een slechte droom kunnen vergeten", aldus de voorzitter van de centrale bank, Pavel Kallaoer, tijdens een toespraak op televisie.

In 2011 maakte de Wit-Russische economie een zwart jaar door. De inflatie bereikte toen 108,7 procent, na een sterke devaluatie van de nationale munt. De jaren nadien begon de inflatie te dalen; de regering verwacht dit jaar nog 12 procent.

Al meer dan 20 jaar is president Aleksander Loekasjenko aan de macht in Wit-Rusland, dat een ernstige economische crisis kent. Het land voelt de gevolgen van de crises in Oekraïne en vooral Rusland, door de instorting van de olieprijzen en de westerse sancties die Moskou zijn opgelegd vanwege de vermoedelijke rol in de Oekraïense crisis.

bron: Belga