Winnaar "De Schrijwijzen"-dictee blijft foutloos

Joost Verheyen uit Paal-Beringen heeft zaterdag "De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden" gewonnen. Dat meldt de vzw Creatief Schrijven, een van de organisatoren. Verheyen maakte geen enkele fout. Het dictee "De Schrijfwijzen" werd in het leven geroepen als opvolger van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat in 2016 na 26 jaar van de televisie verdween. Het taalspel wordt georganiseerd door de vzw Creatief Schrijven en de krant De Standaard, in samenwerking met de Vlaamse bibliotheken.

Na voorrondes in ruim honderd bibliotheken vond zaterdag de finale plaats in het auditorium van de Koninklijke bibliotheek van Brussel. Die verliep in drie rondes: een traditioneel dictee, een multiplechoicetest waarmee deelnemers letters konden verzamelen om een zo lang mogelijk woord te vormen en een spellingbee, waarbij zij een woord te horen kregen en dat ter plekke uit hun hoofd en voor het publiek moesten spellen.

De dicteetekst - "Het gevaar dat tussen de rekken schuilt" - werd geschreven door Kathleen Verbiest, een van de laureaten van de wedstrijd "Verhaal voor dictee" die Creatief Schrijven vorige zomer organiseerde. Hij bevatte woorden als pietje-precies, acaciahout, ogeloze, brexitonderhandelingen en rücksichtslos.

In totaal streden zaterdag 200 finalisten - honderd winnaars van de bibliotheekvoorrondes en honderd mensen die de beste scores haalden op een onlinedictee van De Standaard - om de titel "De Schrijfwijze 2019". Joost Verheyen uit Paal-Beringen werd de grote winnaar met een foutloos parcours. Hij mocht een exclusieve Belgische designpen in ontvangst nemen.

bron: Belga