Win een gratis ticket op de ‘Valentrein'

Reizigers die het openbaar vervoer nemen kunnen deze ochtend in meer dan 65 stations en haltes een treinreis van 100 euro winnen. Op die manier wil oppositiepartij Groen de pendelaars "een hart onder de riem steken".
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Als je op deze hoogdag van de romantiek alleen uit je bed stapte, alleen je zelfgemaakte granola verorberde en alleen de trein, tram of bus moest nemen, wees dan niet getreurd. De ‘Valentrein' zou zomaar eens je dag kunnen opfleuren. Wat je ervoor moet doen? Niet veel. Net zoals in de liefde moet je gewoon geluk hebben.

Vind Eva Mouton op je stoel

In meer dan 65 stations en bushaltes verstopte Groen kaartjes van de hand van illustratrice Eva Mouton. De gelukkige die op zijn of haar trein, tram of bus ‘3 tips voor perrongeluk' vindt, wordt aangemoedigd om dat te delen op de sociale media met de hashtag ‘#valentrein'. De leukste inzending zal beloond worden met een treinticket ter waarde van 100 euro.

Met de Valentrein wil de partij de gebruikers van het openbaar vervoer "een hart onder de riem steken", aldus voorzitter Meyrem Almaci. Volgens Groen laten de overheidsbesparingen zich te nadrukkelijk voelen bij de NMBS en De Lijn. "Sinds deze Vlaamse regering aan de macht is, daalt elk jaar het aantal reizigers die tram of bus nemen en stijgen de prijzen. Zo is een 10-rittenkaart de helft duurder geworden en een enkele rit van 1,3 euro naar 3 euro gestegen", stelt Vlaams fractieleider Björn Rzoska.

Mobiliteitsbudget van 700 euro

Tegelijkertijd met de wedstrijd lanceert de partij samen met de Franstalige Ecolo een voorstel voor een mobiliteitsbudget. Dat geeft een werknemer de optie om een bedrijfswagen in te ruilen voor het openbaar vervoer of een bijkomend nettoloon. De federale regering besliste al dat zo'n budget er moet komen, maar over de concrete invulling daarvan is nog geen besluit genomen. Voor de groenen moet dat budget minimaal 700 euro bedragen. Ze willen ook het fiscaal voordeel voor bedrijfswagens verlagen van 1,2 naar 0,9%. "We willen een einde maken aan het systeem waarbij iedereen betaalt voor de verplaatsingen van sommigen", zegt co-voorzitter van Ecolo Patrick Dupriez.

Eva Mouton