Wilmots herschikt zijn verdediging

In het Koning Boudewijnstadion spelen de Rode Duivels vanavond hun tweede oefenwedstrijd in de aanloop naar het EK. Sparringpartner van dienst is Finland, dat er straks niet bij is in Frankrijk.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

In vergelijking met de 1-2 overwinning in Zwitserland zal bondscoach Marc Wilmots zijn elftal op een paar plaatsen wijzigen. Zo komt Moussa Dembélé zeker niet in actie. De speler van Tottenham heeft wat last van de kuit en wordt op de nummer zes vervangen door Axel Witsel, voor wie het experiment op de rechtsachter voorlopig dus beperkt blijft tot één speelhelft tegen de Zwitsers. In de verdediging schuift Toby Alderweireld zo opnieuw door naar de flank, waardoor er centraal naast Thomas Vermaelen een plaats vrijkomt voor Jason Denayer.

Na het wegvallen van Nicolas Lombaerts is er voor de verdediger van Galatasaray in Frankrijk waarschijnlijk ook een basisplaats weggelegd. «Jason heeft dit seizoen opnieuw stappen gezet», heeft Wilmots opgemerkt. “Hij speelde vaak bij Galatasaray en heeft de kwaliteiten om het te maken en er op het EK te staan.” Vooral zijn snelheid beschouwt de bondscoach als een belangrijke troef. “In Wales ging hij op een bepaald moment Gareth Bale terughalen. Dat kunnen er weinig zeggen.”

De rest van zijn basisploeg wou Wilmots gisteren nog niet vrijgeven. Vast staat wel dat naast Dembélé ook Radja Nainggolan, Thomas Meunier en Yannick Carrasco zeker niet op het veld zullen staan. Het viertal zit niet eens op de bank. “Ik wil geen risico's nemen, maar normaal gezien spelen Radja en Yannick zondag wel tegen Noorwegen», klinkt het. Nainggolan is zo goed als volledig hersteld van de kuitblessure die hem parten speelde.

De bondscoach bevestigde ook dat Dedryck Boyata onherroepelijk een kruis moet maken over het EK. De onfortuinlijke Celtic-verdediger blesseerde zich maandag op training opnieuw aan de hamstrings en wordt in de definitieve selectie vervangen door debutant Christian Kabasele.