"Wilmès stelde niet voor om begrotingsevenwicht in 2018 te lossen", aldus Reynders

MR-vicepremier Didier Reynders neemt vanuit Turkije de verdediging op van partijgenote en begrotingsminister Sophie Wilmès. Die stelde helemaal nooit voor om het begrotingsevenwicht in 2018 te lossen, maar bevestigde volgens Reynders slechts dat dit niet onmogelijk is binnen het Europese kader. De Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld spreken zich donderdag nadrukkelijk uit voor het behoud van de doelstelling om in 2018 opnieuw aan te knopen met een begroting in evenwicht. CD&V-vicepremier Kris Peeters toont zich daarbij scherp voor Wilmès. "De begrotingsminister moet de laatste zijn om de begrotingsdiscipline los te laten, niet de eerste", klinkt het in verschillende kranten.

Reynders pikt die sneer echter niet. "Minister Wilmès zei slechts dat dit mogelijk is, het was geen voorstel. In het regeerakkoord is sprake van een evenwicht in 2018", aldus Reynders, die de voorbije weken wel liet verstaan dat 2018 moeilijk kan worden.

De liberale vicepremier wil niet op de zaken vooruitlopen, zegt hij nu. "We hebben de eerste analyse van het monitoringcomité gekregen, nu wachten we op de antwoorden van de verschillende departementen, want daar merken we toch afwijkingen met wat eerder was bepaald."

Reynders benadrukt voorts dat Europa zich nog moet uitspreken over de vraag of provisies voor veiligheid en de vluchtelingenproblematiek eventueel buiten de begroting kunnen blijven. "Ik wacht dus af, zoals bij elke begrotingscontrole."

De onderhandelingen zelf wil Reynders "zonder taboes" aanvatten. Kijken wat mogelijk is in de sociale zekerheid moet voor hem zeker kunnen, net als bijkomende structurele hervormingen op vlak van pensioenen of de arbeidsmarkt.

bron: Belga