Wikileaks publiceert mail Clinton over belang afzetten Assad

De klokkenluiderssite Wikileaks heeft een e-mail openbaar gemaakt van Hillary Clinton aan een onbekende ontvanger waarin de Democratische presidentskandidate het heeft over het belang om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad omver te werpen. In het van 30 november 2015 daterende bericht legt Clinton in detail uit hoe Israël de "Iraanse dreiging" kan neutraliseren als het regime-Assad wordt afgezet. Ondanks het akkoord tussen Teheran en de Verenigde Naties over de Iraanse kernenergie, blijft Clinton de "dreiging" van de islamitische republiek zien in zijn "nucleaire programma". Hillary Clinton is in het intussen vijf jaar oude Syrische conflict een van de grootste Amerikaanse voorvechters geweest van het axioma dat Syrië enkel een toekomst heeft zonder Assad.

Uit een andere mail moet blijken dat Clinton het voorstel verwierp van Saif Kadhafi, zoon van de vermoorde Libische leider Moammar, om Libië te "democratiseren". Zij koos echter voor een regimewissel in Tripoli.

Wikileaks maakte onlangs meer dan 30.000 e-mails van Clinton raadpleegbaar die de voormalige minister van Buitenlandse Zaken op een private server had verstuurd.

bron: Belga