Wijkacademie Molenbeek wil tij keren in veelgeplaagde gemeente

Molenbeek kampt met sociale problemen en kreeg het de voorbije jaren hard te verduren. Er ging een schokgolf door de Brusselse wijk toen bleek dat één van de terroristen die in Parijs een aanslag pleegden, zich in de gemeente had schuilgehouden. Wijkacademie Molenbeek probeert het tij te keren.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Molenbeek haalde na de terreur in Parijs de internationale pers, en dat was vaak op een negatieve manier. Daarbij kwam nog het keiharde discours van extreem rechts. "Er zijn heel diepe wonden geslagen. Dat enkele daders in onze buurt woonden, zette ons aan tot nadenken. Hoe kon zoiets gebeuren? Waarom hebben we het niet zien aankomen? Wat drijft mensen tot dergelijke gruweldaden?", zegt Aziza El Miamouni. Ze is samen met Malika Abarkan de initiatiefneemster van de Wijkacademie. Ook Caroline De Vriése werkte mee, maar zij verhuisde naar Frankrijk. "Het startschot kwam er op 1 oktober 2016, na heel wat voorbereiding. Fijn is dat de educatieve medewerker van Vormingplus Citizenne, Fatima Bouchataoui, de Wijkacademie al van bij het begin mee ondersteunt", zegt El Miamouni.

Foto Wijkatelier Molenbeek

Ontmoeten

De Wijkacademie is vooral een ontmoetingsplaats om ervaringen te delen, informatie door te geven en samen met partners activiteiten op te zetten. Het is een mooi voorbeeld van een initiatief waarbij burgers samen de handen in elkaar slaan. Aziza werkt al zestien jaar als vrijwilligster, onder meer in scholen. Ze is dus goed vertrouwd met de sociale noden. Aziza El Miamouni en Malika Abarkan gingen langs bij buren en knoopten gesprekken aan in parken, er was rechtstreeks contact. Het gemeentebestuur stelde in het Pierrongebouw een ruimte ter beschikking waar er nu onder meer wekelijks een ontbijt is. Op amper drie maanden tijd bereikte de Wijkacademie ruim driehonderd bewoners.

Emoties verwerken

Foto Wijkacademie Molenbeek

Sinds kort is er ook de Insjalet. Docent Eric Claes van de hogeschool Odisee is één van de bedenkers. De Insjalet is een mobiele houten constructie die in de wijk rondtrekt en digital storytelling mogelijk maakt. Wie dat wil, kan er zijn verhaal kwijt. "We merkten dat veel buurtbewoners vastzaten. Ik maakte het zelf ook mee. We durfden amper nog de straat op. Veel mensen kennen elkaar. Het is verschrikkelijk te ontdekken dat de kinderen van buren geradicaliseerd zijn. We zagen hen op straat, nietsvermoedend van wat er zou gebeuren. We hadden ook angst voor wat er ons nog te wachten stond. De nasleep van de aanslagen weegt nog steeds sterk door. Dankzij de Insjalet en het delen van onze verhalen, starten we nu met een verwerkingsproces. De wijkacademie zette ook haar deuren open voor de première van het Forumtheater over racisme en radicalisering en bereikte tachtig bewoners. Er waren ook ouders die in Syrië een kind verloren en met een immens verdriet en schuldgevoel kampen. Het gaat om hun kind, maar ze voelen soms ook afkeer. Zij hebben begeleiding nodig om alles een plaats te geven. De voorstelling was zo herkenbaar dat het bij velen tranen losmaakte."

Verbinding

"Het mooie van de Wijkacademie is dat er veel kracht van uitgaat. Ook leerkrachten en schooldirecties namen al contact op. Mensen leren elkaar kennen en kunnen hun bezorgdheid delen, we verbinden hen. De vragen zijn uiteenlopend. "Doorverwijzen is heel belangrijk. Informatie stroomt immers soms onvoldoende door, we willen die leemte opvullen", zegt El Miamouni.

Foto Wijkacademie Molenbeek

Tij keren

De Wijkacademie streeft er ook naar de bewoners zelfbewust en trots te maken op ‘hun' Molenbeek. Er was bijvoorbeeld een bezoek aan COOP, waar het ging over de evolutie die industriële wijken langs het kanaal ondergingen. "Sommige mensen wonen hier al jaren, maar weten niet welke rijke geschiedenis Molenbeek heeft. Hier kwamen mensen op voor stemrecht, de eerste bakkerij van België was hier. Tijdens de week van de dialoog kozen we voor een dialoogtafel bij het MIMA-museum, dat hier vlakbij ligt. Deze ontmoeting onder buurtbewoners was een bijzondere ervaring voor sommige vrouwen die nog nooit een museum bezocht hadden. Tegelijkertijd was het een ontdekking voor de directeur van het museum, die iets wil betekenen voor de buurt. We konden zaken in beweging zetten. Als het ons met de Wijkacademie lukt, is het concept wellicht ook in andere buurten zoals Kuregem zinvol", besluit El Miamouni.

Hilde Pauwels

In onze Metro Diversity-reeks laten we mensen en organisaties aan het woord die zich in en rond Brussel inzetten voor diversiteit. Vandaag is het de beurt aan Wijkacademie Molenbeek.

Wie?

Wijkacademie Molenbeek is een burgerinitiatief. Het project brengt mensen samen, streeft naar een verwerkingsproces na de aanslagen en wil buurtbewoners weer trots laten zijn op hun wijk.

Oproep!

De Wijkacademie wil in Molenbeek graag met iedereen in dialoog treden. Ook hoopt de organisatie op subsidies of sponsoring, zodat een deeltijds personeelslid de werking kan verzekeren. Contact: Aziza El Miamouni, aziza.mouss@hotmail.com.