Wij werken in de chemie

Wij werken in de chemie

Steven Eyckmans

22 jaar, Ekeren. Procesoperator bij Covestro in Antwerpen

Wat doe je precies?

Als operator ben ik samen met mijn team verantwoordelijk voor de sturing van het productieproces. Ik moet er mee voor zorgen dat het proces gedurende het ganse jaar, dag en nacht, continu blijft lopen. Ik werk in een achtkoppige ploeg van zowel binnen- als buitenoperatoren. Ons werkterrein situeert zich enerzijds in de controlekamer van waaruit we de installaties kunnen sturen en bijregelen en waar we op onze pc's een eventuele storing snel kunnen detecteren. Anderzijds zijn de taken buiten ook erg afwisselend: we nemen productstalen, doen controlerondgangen, voeren opdrachten uit die de binnenoperator ons doorgeeft en we grijpen in bij een eventuele storing. 

Waarom heb je voor een job in de chemie gekozen?

Ik wist heel goed wat de functie van procesoperator inhield. Veel familieleden hebben in shift in de chemie gewerkt. Ik had dus zeker voldoende voorkennis. Daarom sprak de job me zo aan. Bovendien wou ik absoluut variabele uren en geen nine-to-five-job.

Wat zijn de voordelen?

Zoals ik al zei, vind ik werken in shift ‘top'. Ik sta nooit in de file en kan overdag eens iets anders plannen. Het werk is heel afwisselend, zowel wat jobs en taken betreft, als door de goede mix tussen binnen- en buitenwerk. In onze ploeg heerst een hechte teamgeest, we werken immers dag en nacht met elkaar. En uiteraard is ook het leuke loon, dankzij het shiftwerk, op het einde van de rit mooi meegenomen.

 

Wouter Kempen

38 jaar, Geel. Operator bij Ineos Oxide, Antwerpen

Wat doe je precies?

Als operator in opleiding krijg ik momenteel een veiligheids- en simulatietraining. Het werk van een buitenoperator bestaat voornamelijk uit het uitvoeren van inspectierondes, stalen nemen om te analyseren en trucks lossen en laden. Bij eventuele storingen in het reactieproces zal ik in opdracht van de panel-operator waar mogelijk bijsturen. Op onze afdeling werken we met een batchproces. Het management is ervan overtuigd dat het toespitsen op hoogwaardige en specifieke nicheproducten een bedrijfszekere toekomstvisie is.

 

Waarom heb je voor een job in de chemie gekozen?

Omdat ik zo terechtkwam in een uitdagende en hoogtechnologische omgeving, met veel aandacht voor veiligheid en milieu, waar je bovendien nooit uitgeleerd raakt.

 

Wat zijn de voordelen?

Naast aantrekkelijke loon- en arbeidsvoorwaarden werken we in een interessant 12-uren shiftsysteem, met goede afwisseling tussen denken en doen, tussen binnen- en buitenwerk en toffe collega's.