Wie zijn de presidentskandidaten?

Wie zijn de presidentskandidaten?

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 8 november 2016. In de maanden daarvoor houden beide grote partijen –de Republikeinen en de Democraten- hun voorverkiezingen. Nu al zijn de meeste kandidaten bekend. De laatste die zijn kandidatuur aankondigde was voorlopig voormalige Democratisch senator Jim Webb afgelopen vrijdag. Bij de Republikeinen hebben al 14 kandidaten zich bekend gemaakt, terwijl er hoogstwaarschijnlijk nog twee zullen volgen. De democraten doen het voorlopig met 5 kandidaten.

Clinton ligt in het Democratisch kamp mijlenver voor op de anderen, al kwam ze de voorbije maanden in het oog van de storm toen we weigerde haar mails als minister van Buitenlandse Zaken vrij te geven. Bij de Republikeinen is Jeb Bush (foto onder), de broer van voormalig president George W. Bush, de duidelijke favoriet. Zo ziet het ernaar uit dat de verkiezingen opnieuw een strijd worden tussen de clan-Bush en de clan-Clinton. In het verleden is echter al vaker gebleken dat er tijdens (voor)verkiezingen niet veel nodig is om de weegschaal volledig te doen kantelen.

Blunderboek

Een van de tegenstanders van Clinton is Bernie Sanders (foto onder), een 73-jarige senator die zich helemaal links van het Democratisch spectrum bevindt. Sanders is een van de weinige Amerikaanse politici die zichzelf socialist noemt. Hij ligt in de peilingen voorlopig op de tweede plaats na Clinton en is uiterst populair op de linkerflank, maar hij is te weinig gematigd om de nominatie binnen te slepen. Een tegenstander die boven zichzelf zou kunnen uitstijgen is Martin O'Malley, ook eerder links en met zijn 52 lentes relatief jong. Lincoln Chafee en Jim Webb krijgen voorlopig weinig kansen toegedicht. Als Obama's vicepresident Joe Biden de komende maanden zou beslissen om zich in de race te werpen, wordt hij ongetwijfeld de grootste uitdager voor Clinton.

Bij de Republikeinen is het een gezellige boel, met nu al 14 kandidaten. Daartussen ook enkele opmerkelijke figuren, met op kop de excentrieke miljardair Donald Trump. Hoewel Trump in de korte campagneperiode die al achter de rug ligt al zowat alles en iedereen tegen zich in het harnas joeg met zijn wereldvreemde uitspraken, scoort hij opvallend hoog in de opiniepeilingen. Ook het blunderboek van Rick Perry is al aardig gevuld. Bij de voorverkiezingen in 2012 maakte hij zich meermaals onsterfelijk belachelijk. Zo kon hij tijdens een debat niet op de naam van het overheidsdepartement komen dat hij wilde afschaffen. Een zeer vreemde eend in de bijt is Dan Bilzerian, een Instagramcelebrity waarvan niemand goed weet of hij het meent met zijn kandidatuur. Bilzerian is vooral bekend van zijn foto's met naakte vrouwen, wapens en snelle wagens. (jm)

Democraten

Hillary Clinton

Martin O'Malley

Bernie Sanders

Lincoln Chafee

Jim Webb

Republikeinen

Jeb Bush

Ben Carson

Chris Christie

Ted Cruz

Carly Fiorina

Lindsey Graham

Mike Huckabee

Bobby Jindal

George Pataki

Rand Paul

Rick Perry

Marco Rubio

Rick Santorum

Donald Trump