Wie is de man achter de 'trollface'?

Wie is de man achter de 'trollface'?

Je kent hem waarschijnlijk wel, de bekende 'trollface'? In 2008 dook hij voor het eerst op op het beruchte forum 4chan, sindsdien is hij niet meer weg te denken van het internet. Maar ook offline kom je hem tegen, op t-shirts of petjes.

Het begon allemaal toen de 18-jarige Carlos Ramirez achter zijn computer zat, met eigenlijk een taak voor school op zijn agenda. Maar zoals wel vaker was hij aan het rondkijken op 4chan. Hij besloot een comic te posten die hij zelf getekend had in MS Paint, iets wat hij al tientallen keren had gedaan. "Ik had geen enkele intentie om het te delen, ik zette het gewoon op hun 'video game'-pagina en dan ben ik gaan slapen. Toen ik de volgende morgen wakker werd zag ik dat het op verschillende andere topics opnieuw gepost was ."

"Het voelde goed dat anderen je werk appreciëren, maar ik ging ervan uit dat het het snel zou overwaaien, zoals zoveel op het internet." Dat deed het dus niet en toen hij terug kwam van een lange vakantie was het internet geobsedeerd geraakt door zijn tekening. De 'trollface' was overal. Het was een van de weinige internet-grapjes die niet een snelle en stille dood stierf, maar tot op vandaag nog steeds populair is.

"Het heeft lang geduurd voor ik het thuis heb verteld. Voor een lange tijd was mijn jongere zus het enige familielid die wist over de 'trollface', maar zij bewaarde het geheim goed. Tot mijn ouders er achter kwamen."

Tot Carlos zijn verbazing was zijn moeder heel enthousiast. Ze wou zijn internetbekendheid meteen vieren. "Ik heb er spijt van dat ik het haar heb verteld, want zij heeft nu een 'trollface' op de kant van ons huis geschilderd."

Zijn vader had geen probleem met zijn tekening, maar keurde de tekening op de muur van het huis niet goed. "Hij was een beetje ontdaan. Die tekening zal er waarschijnlijk nog jaren staan."

Op aanmoediging van zijn moeder vroeg hij in 2010 een patent aan op de tekening. En dat heeft zeker al zijn vruchten afgeworpen. Sinds hij de 'trollface' heeft geregistreerd heeft hij al meer dan $100.000 aan eigendomsrechten opgehaald. Op het hoogtepunt van zijn populariteit haalde hij tussen de $10.000 en de $15.000 binnen elke paar maanden. Hoeveel hij exact met zijn tekening heeft verdiend wilde hij liever niet kwijt.