Whatsapp kan illegaal worden in Frankrijk en Duitsland

Whatsapp kan illegaal worden in Frankrijk en Duitsland

Chatapps focussen tegenwoodig meer en meer op het beschermen van de privacy en identiteit van hun gebruikers. Programma's zoals Whatsapp en Telegram werken met een encryptie, die de berichten codeert, zodat ze onleesbaar worden voor derden. Frankrijk en Duitsland willen daar een einde aan maken, omdat ze vrezen dat verdachten zo ongestoord met elkaar kunnen communiceren.

De Franse buitenlandminister Bernard Cazeneuve gaat samen met zijn Duitse collega op de volgende Europese top vragen om de encryptie van berichten in Europa te limiteren. "Uitwisselingen in die apps moeten geïdentificeerd kunnen worden en we moeten ze kunnen gebruiken in juridische onderzoeken", aldus de minister. "We vragen de Europese Unie om te onderzoeken of er wettelijke basis is om operatoren te verplichten om berichten te ontcijferen in het kader van een onderzoek."

Volgens privacy-activisten is een gedeeltelijke decodering onmogelijk. Zij vrezen dat de berichten van alle gebruikers toegankelijk zullen worden. Bovendien stellen ze dat de encryptie-technologie essentieel is voor een beveiligd gebruik van het internet. Ook bankverrichtingen worden volgens hetzelfde principe beveiligd.

Foto Pixabay