Weyts vraagt rekening te houden met dieren bij afsteken vuurwerk

Weyts vraagt rekening te houden met dieren bij afsteken vuurwerk

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de 308 Vlaamse burgemeesters gevraagd het vuurwerk tijdens de feestdagen te beperken tot één plaats in de gemeente, indien een verbod niet mogelijk blijkt. "Iedereen die vuurwerk afsteekt, moet zich toch eens afvragen of die enkele knallen nu echt belangrijker zijn dan het mogelijk verknallen van dierenlevens", zegt minister Weyts. De overgang van oud naar nieuw gaat traditioneel gepaard met het afsteken van vuurwerk. De minister van Dierenwelzijn lanceert een algemene oproep om stil te staan bij de gevolgen voor dieren. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt immers dat de lichtflitsen en het lawaai dat met vuurwerk gepaard gaan, de dieren in grote mate beangstigen.

"Als dierenliefhebber ben ik een koele minnaar van vuurwerk. Wie het toch afsteekt, wil ik heel vriendelijk vragen om minstens enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen, zodat vuurwerkplezier niet ten koste gaat van dieren", aldus Weyts. Hij schuift daarvoor ook een aantal tips naar voren. Zo kunnen dieren tijdens nieuwjaarsnacht best binnen blijven. Dieren die in een wei verblijven, gaan best op stal.

In vele Vlaamse steden en gemeenten is privaat vuurwerk verboden. Weyts heeft de burgemeesters aangeschreven met de vraag om vuurwerk te beperken tot één locatie, mocht een verbod niet realistisch zijn. "Met de laatste gemeenteraden die nu geagendeerd staan, hoop ik op het gezond verstand van de lokale besturen om vuurwerk te beperken tot één locatie", luidt het.

bron: Belga