Weyts sluit slachthuis na nieuwe gruwelbeelden

Weyts sluit slachthuis na nieuwe gruwelbeelden

De minister besliste om het slachthuis van de groep Verbist in het West-Vlaamse Izegem te sluiten op basis van het beeldmateriaal van dierenrechtenorganisatie Animal Rights en de eerste vaststellingen van de Inspectie Dierenwelzijn, die gisteren op controle ging. De problemen situeren zich vooral op het vlak van de infrastructuur voor de dieren, en er is ook een duidelijk gebrek aan "dierenwelzijnsbesef" bij de medewerkers, zegt woordvoerder Jeroen Tiebout. Wanneer het bedrijf aan de wettelijke vereisten voldoet, kan het weer open.

Eerder al acht ernstige overtredingen

De minister wijst het federaal voedselagentschap FAVV met de vinger. Het FAVV controleert nagenoeg permanent in slachthuizen, maar focust daarbij vooral op voedselveiligheid en te weinig op dierenwelzijn, klinkt het op zijn kabinet. De minister overweegt om de controles nu volledig naar zich toe te trekken.

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stelt dat er vorig jaar al acht ernstige overtredingen op de dierenwelzijnswet vastgesteld werden in het slachthuis. Het bedrijf was daarmee de derde grootste overtreder van de runderslachthuizen in België. Maar die vaststellingen zijn volgens Caron zonder gevolg gebleven. De Inspectie Dierenwelzijn kan intensere controles ter plaatse uitvoeren, maar die dienst is sterk onderbemand en moet dringend versterkt worden, klinkt het.