Weyts richt pijlen op apps die locatie van controles delen

Weyts richt pijlen op apps die locatie van controles delen

Ben Weyts is allesbehalve een fan van Facebookgroepen en apps zoals Coyote, die mensen op de hoogte brengen van waar de politie snelheids- en alcoholcontroles organiseert. "Hypocriet", noemde de mobiliteitsminister ze in De Ochtend. "We zeggen met zijn allen dat het niet aanvaardbaar is dat je te snel rijdt, maar anderzijds heb je die verklikkers."

Hij zou ze graag zien verdwijnen, maar een mogelijk verbod is een federale bevoegdheid. Daarom herinnert hij zijn federale collega François Bellot (MR) aan wat er in Frankrijk is beslist. Daar mag er enkel nog in een ruime perimeter een controle worden aangekondigd. "Maar ik weet dat dat een weinig populaire maatregel is", klonk het.

"Verhoog de pakkans"

Weyts kantte zich ook tegen een totaal alcoholverbod in het verkeer. Dat werd geopperd door Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers. Volgens de minister straf daarmee je de bestuurders die zich vandaag wel aan de regels houden.

Vias, het instituut voor verkeersveiligheid en mobiliteit, volgt zijn redenering en vraagt om in eerste instantie de pakkans te verhogen. Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen argumenteert dan weer dat een nultolerantie makkelijker na te leven is.