Weyts "laat ambitie voor verbod op onverdoofd slachten niet varen"

Weyts "laat ambitie voor verbod op onverdoofd slachten niet varen"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert "ontgoocheld" op het advies van de Raad van State over het verbod op het onverdoofd slachten. Volgens de N-VA-minister getuigt het advies van "een maatschappelijke visie van tientallen jaren geleden". De minister laat zich door het advies ook niet op andere gedachten brengen. "Ik laat mijn ambitie inzake een algemeen verbod op het onverdoofd slachten niet varen", klinkt het. Volgens de Raad van State botst een algemeen verbod op onverdoofd ritueel slachten op de godsdienstvrijheid. Men mag wel maatregelen nemen om het dierenleed bij rituele slachtingen te beperken, maar een algemeen verbod op onverdoofd slachten is volgens het rechtscollege een miskenning van de vrijheid van godsdienst.

"Dit is een zeer ontgoochelend advies dat getuigt van een maatschappelijke visie van tientallen jaren geleden", zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts in een eerste reactie. Het advies staat volgens Weyts "ver van de maatschappelijke realiteit van vandaag waarin de Vlamingen, gelukkig, veel meer belang hechten aan dierenwelzijn".

De N-VA-minister is ook niet van plan om op basis van het advies van koers te veranderen. "Ik vind het de verdomde plicht van een beschaafde samenleving om maximaal elk dierenleed dat kan worden vermeden ook effectief te vermijden. Ik laat dus de ambitie inzake een algemeen verbod op het onverdoofd slachten niet varen", klinkt het.

Weyts: "Ik zal mij laten assisteren door een begeleider om de dialoog te voeren met de geloofsgemeenschappen, maar wat mij betreft is het doel wel heel duidelijk een overgang naar een algemeen verbod op onverdoofd slachten".

bron: Belga