Wetteren legt bloemenkrans op zesde herdenking treinramp 2013

Wetteren legt bloemenkrans op zesde herdenking treinramp 2013

In Wetteren heeft burgemeester Alain Pardaen vandaag een bloemenkrans neergeegd op de plaats waar zes jaar geleden een nachtelijke treinramp is gebeurd. Die veroorzaakte een zware vergiftiging die het leven kostte aan een 64-jarige man, een honderdtal omwonenden ondervonden ook schade aan de gezondheid. Op 4 mei 2013 ontspoorden in Wetteren om 01.58 uur zeven wagons van een konvooi met achttien wagons. Drie wagons raakten doorboord en de giftige stof acrylnitril kwam vrij. Eén buurtbewoner, de 64-jarige Willy Van Poucke, overleed 's namiddags nadat hij giftige dampen uit de riolering zou hebben ingeademd. Uiteindelijk werden bijna 2.000 mensen geëvacueerd en werden duizenden bloedstalen genomen van de getroffen inwoners van Wetteren.

Twee maanden geleden besliste de raadkamer in Dendermonde om het onderzoek af te sluiten, omdat alleen de treinmachinist verantwoordelijk zou zijn voor het ongeval en die is overleden. Daartegen is wel nog beroep mogelijk. Over de kosten en de schadevergoedingen moet nog door de burgerlijke rechtbank beslist worden. Anderhalf jaar na de ramp waren de kosten al opgelopen tot 13 miljoen euro. Ook op burgerlijk gebied wordt een procedureslag verwacht die lang kan aanslepen.

Vorig jaar werden omwonenden nog uitgenodigd voor een kleine plechtigheid op de plaats van de ramp. Maar dit jaar werd de herdenking beperkt tot het neerleggen van een bloemenkrans door burgemeester Willy Pardaen, de zonechef en de brandweer-luitenant.

bron: Belga