Wetenschappers willen de ruimte opruimen met lasers

Rond onze aarde zweven er miljoenen stukjes ruimterommel. Deze zijn een risico voor onze satellieten, maar ook voor ruimtetuigen zoals het Internationaal Ruimtestation (ISS). Japanse wetenschappers, aan het RIKEN instituut, hebben nu een oplossing bedacht voor het probleem in de vorm van een hele sterke ruimtelaser.

In het verleden werden lasers al voorgesteld als oplossing tegen de ruimterommel, maar die zouden allemaal gebruikt worden vanaf onze planeet. Deze lasers kregen veel kritiek vanuit politieke hoek omdat het maar een kleine stap zou zijn om ze als wapen in te zetten. De Japanners willen om die reden de laser bevestigen aan het neutrale ISS waardoor die problematiek vermeden wordt.

De krachtige laser zou gebruikt worden om de voorwerpen richting de aarde te sturen, waarna ze aangetrokken zouden worden en in de atmosfeer zouden opbranden. Volgens de onderzoekers zal dit werken op kleine rondzwervende stukjes.  Deze lijken misschien ongevaarlijk, maar door de hoge snelheid waar ze aan rondzweven kunnen ze zich recht door satellieten en ruimtetuigen boren en enorm veel schade berokkenen.