Wetenschappers verklaren de sociale roker

Wetenschappers verklaren de sociale roker

Een sociale roker is iemand die doorgaans geen problemen heeft met niet te roken, totdat die persoon een drankje nuttigt en plots hunkert naar een sigaret. Medical Daily bericht nu over een studie die dit gedrag verklaart.

Onderzoekers van de Universiteit van Missouri beweren dat sociale rokers smachten naar nicotine wanneer ze gedronken hebben om de slaperigheid die alcohol veroorzaakt tegen te gaan. Tijdens hun onderzoek, dat recent verscheen in het Journal of Neurochemistry, keken ze naar de effecten van alcohol en nicotine op de hersenen van ratten.

"Een reden waarom mensen het stimulerende middel nicotine innemen, is om het effect van alcohol te versterken, terwijl de ongewenste effecten afgezwakt worden", klinkt het in de studie. "We demonstreren dat nicotine via de basale voorhersenen (die onder andere instaan voor reflexen en aandacht) de slaapverwekkende effecten van alcohol onderdrukt. De basale voorhersenen spelen dus een sleutelrol in het gebruik van nicotine en alcohol."

De onderzoekers hopen dat ze de wereldwijde afhankelijkheid van nicotine en alcohol doen afnemen door de lichamelijke reacties bij gebruik van beide stoffen te identificeren. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks zes miljoen doden te wijten zijn aan nicotine, terwijl drie miljoen mensen per jaar overlijden aan de gevolgen van alcohol.