Wetenschappers van KUL en ULB winnen Cancer Research Award

Professor Diether Lambrechts van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en professor Cédric Blanpain van de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben donderdag de eerste Cancer Research Awards in ontvangst genomen van de Stichting tegen Kanker. Elke twee jaar roept de Stichting tegen Kanker Belgische oncologische wetenschappers op om projectvoorstellen in te dienen. Elk voorstel wordt geanalyseerd door een van de twee onafhankelijke Wetenschappelijke Raden (één voor Fundamenteel onderzoek en één voor Klinisch en Translationeel onderzoek). Projecten die door deze raden geselecteerd worden, ontvangen twee of vier jaar lang financiële steun van Stichting tegen Kanker.

In de categorie "Translationeel en Klinisch Onderzoek" kreeg professor Diether Lambrechts van de Katholieke Universiteit Leuven een award voor zijn project 'A Nanopore Long-read Sequencing-based Approach to more Accurately Detect Predictive Biomarkers for Cancer Immunotherapy'.

"Aan de hand van biomerkers kan men kankers beter classificeren en er ook mee kan voorspellen op welke therapie de patiënt beter zal reageren", zegt Lambrechts. "Met deze steun van Stichting tegen Kanker zullen we de allereerste derde-generatie nanopore sequencing technologie, en de mogelijkheid die deze veelbelovende technologie biedt, gebruiken om biomerkers voor immuuntherapie response te detecteren én valideren."

In de categorie Fundamenteel Onderzoek was de award voor professor Cédric Blanpain van de ULB voor zijn project 'Mechanisms regulating metastasis-initiating cells in squamous cell carcinoma'.

"Uitzaaiingen zijn de eerste doodsoorzaak bij mensen met kanker", zegt Blanpain in een reactie. "Om uitzaaiingen te vormen, moeten kankercellen de tumor verlaten, in de bloedsomloop terechtkomen, organen koloniseren en een nieuwe tumor aanmaken. De mechanismen begrijpen die deze verschillende etappes reguleren, is essentieel om nieuwe therapeutische strategieën te ontwikkelen voor patiënten met uitzaaiingen."

Stichting tegen Kanker reikte de Cancer Research Awards uit tijdens de toekenningsceremonie van haar tweejaarlijkse wetenschappelijke Grants. De selectieprocedure 2016 weerhield 74 laureaten, die samen een recordbedrag van 21,6 miljoen euro ontvangen dankzij de donateurs van Stichting tegen Kanker. Uit deze 74 laureaten kregen Lambrechts en Blanpain de hoogste score toegekend door hun respectievelijke onafhankelijke Wetenschappelijke Raden. Zij ontvingen dus zowel een Grant van de Stichting als een Cancer Research Award.

bron: Belga