Wetenschappers tonen aan dat vrouwen sterker zijn dan mannen

Wetenschappers tonen aan dat vrouwen sterker zijn dan mannen

Mannen worden verwacht om deksels van potten te kunnen krijgen, zware vuilnisbakken buiten te zetten en nog veel andere dingen te doen waar spierkracht voor nodig is. Maar fysieke sterkte kan op verschillende manieren worden gedefinieerd. Vrouwen hebben een kracht onder hun huid die wetenschappers nog niet helemaal begrijpen.

"Op ongeveer elke leeftijd zijn vrouwen beter in staat om te overleven dan mannen," zegt bioloog en verouderingsexpert Steven Austad van de Universiteit van Alabama in The Guardian. Volgens zijn onderzoek en alle beschikbare data leven vrouwen vijf tot zes jaar langer dan mannen.

Begint bij geboorte

Bij de geboorte is al te een verschil op te merken, aangezien babysterftes vaker voorkomen bij jongens dan meisjes. Ook op latere leeftijd zijn de verschillen enorm. "Hart- en vaatziekten ontstaan bij dames later dan bij heren. Ze krijgen veel eerder last van een hoge bloeddruk", vertelt Kathryn Sandberg van Georgetown University.

Vrouwelijke hormonen

Austad kwam tot de conclusie dat vrouwen minder vaak sterven aan twaalf van de vijftien meest voorkomende doodsoorzaken, zoals kanker en hartziekten. Hun immuunsysteem is bovendien sterker, voegt Sandberg toe.

Wetenschapers verklaren dit aan de hand van de vrouwelijke hormonen. Een hoger niveau van oestrogeen en progesteron zou het immuunsysteem sterker en flexibeler maken.

Biologische verschillen

Austad en Sandberg stellen wel vast dat er meer dames zijn met een slechtere gezondheid dan heren. "Dit komt gedeeltelijk door het feit dat vrouwen ziektes overleven, waaraan mannen sterven”, verklaart Austad. De twee onderzoekers zijn het eens dat biologische verschillen de belangrijkste verklaring vormen voor het sterkere gestel van het zogezegde zwakkere geslacht.