Wetenschappers ontrafelen lach van Mona Lisa

Wetenschappers ontrafelen lach van Mona Lisa

De kans is groot dat Mona Lisa verreweg het meest besproken schilderij ter wereld is. Wetenschappers breken zich al honderden jaren het hoofd over de mysterieuze glimlach van de vrouw op het kunstwerk van Leonardo da Vinci. De hamvraag is of ze oprecht lacht, een geforceerde grijns trekt of net bedroefd kijkt.

Psychologen van de Duitse universiteit van Freiburg beweren dat ze eindelijk een antwoord hebben. Volgens hen had Mona Lisa gewoon een goede bui toen de schilder haar portretteerde.

Acht varianten

De academici kwamen tot die conclusie nadat ze acht varianten van het beroemde werk hadden gemaakt. Daarbij hadden ze de mondhoeken van Mona Lisa gemanipuleerd, zodat ze vier varianten een vrolijkere lach hadden. Op de andere vier varianten leek de dame dan weer droeviger te lachen.

In totaal moesten de deelnemers dus negen afbeeldingen beoordelen. Ze kregen de opdracht om de schilderijen te rangschikken van vrolijkste naar droevigste gelaatsuitdrukking. De Duitse wetenschappers hadden verwacht dat het portret van da Vinci telkens ergens in het midden zou eindigen, maar het tegenovergestelde was waar. In 97% van de gevallen werd het origineel als een van de meest vrolijke dames beoordeeld.