Wetenschappers ontdekken wrak van 168 jaar oud poolschip

In een Candadese baai hebben wetenschappers het wrak van de HMS Terror ontdekt. Het gaat om een van de twee Britse schepen die in 1848 vermist raakte tijdens een expeditie van poolreiziger Sir John Franklin. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De HMS Terror en het vlaggenschip HMS Erebus kwamen in 1848, tijdens een zoektocht naar een noordwestelijke doorvaart van de Atlantische naar de Grote Oceaan, vast te zitten in ijs. Alle 129 inzittenden kwamen om in wat de grootste ramp uit de geschiedenis van de Britse Royal Navy op het gebied van poolexpedities werd. Na de verdwijning gingen onderzoeksteams gedurende elf jaar op zoek naar het wrak, maar zonder resultaat.

Blijkbaar kwam het onderzoek in een stroomversnelling door een tip van een Inuit en werd in 2014 het wrak van de HMS Erebus ontdekt. Met de vondst van de HMS Terror wordt een van de grootste poolmysteries opgelost.

“We konden met succes binnendringen via het centrale vertrek, baanden ons een weg tot in enkele kabines en botsten op een voedselvoorraadkamer, waar nog borden lagen en er zelfs een blik in een rek stond”, vertelt Adrian Schimnowski, die het onderzoek leidt. “Verder vonden we twee flessen wijn, tafels, lege kasten en een bureautafel.”

Foto Wikipedia