Wetenschappers ontdekken bijzonder kleurrijke reuzeninsecten op Madagaskar

Wetenschappers ontdekken bijzonder kleurrijke reuzeninsecten op Madagaskar

De dieren zijn al sinds 15 jaar bekend, maar nu is pas na genetisch onderzoek vast komen te staan dat het om een aparte soort gaat. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad 'Frontiers in Ecology and Evolution'.

De mannelijke leden van de familie Achrioptera manga en Achrioptera maroloko gaan niet zoals andere soorten door het leven als onopvallende wandelende takken, maar juist als zeer kleurrijk. Dat is volgens de wetenschappers zeer ongewoon. De belangrijkste overlevingsstrategie van de wandelende takken is zich onzichtbaar te maken voor mogelijke roofdieren. Deze wandelende takken zijn daarentegen huist zeer goed zichtbaar.

Plantengif

"Mogelijk nemen deze takken wanneer ze zich met bladeren voeden ook plantengif op, wat hen op deze bijzondere manier doet verkleuren en wat vervolgens aangeeft dat de planten giftig zijn", zegt Frank Glaw, curator van de Duitse Zoölogische collectie in München.

Achrioptera manga                                                                                                                                Foto ZSM

In de dierenwereld zijn mannelijke leden alleen kleurrijk als de vrouwelijke leden er de voorkeur aan geven voor het paren. De nieuwe soort is vooral 's nachts actief. Het is voorlopig een raadsel wat de betekenis van de kleuren mag zijn in de duisternis.

Meest gelezen
 1. laurathumb

  Laura uit ‘Blind Getrouwd’ bevallen van eerste kindje: «Wat zien we je ongelooflijk graag»

 2. surfthumb

  Google Maps spot zonnende vrouw in vreemde positie, maar dat is niet het enige opvallende... (foto)

 3. marcthumb

  Nieuw virus ontdekt in China: «Afwachten hoe ernstig het is»

 4. Belgaimage-38604021

  Afgedwaalde beloega gestorven tijdens transport naar sluis (foto’s)

 5. suhyeon-choi-tTfDMaRq-FE-unsplash (2)

  BIZAR. Jongeman deelt op vliegveld foto van neergestort vliegtuig met bemanningsleden