Wetenschappers ontdekken 115 nieuwe dieren en planten

Wetenschappers hebben in 2016 maar liefst 115 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in de Mekong-regio in Zuidoost-Azië. Dat blijkt uit een rapport van het WWF.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Onderzoekers ontdekten in Cambodja, Laos, Vietnam, Myanmar en Thailand in totaal 11 nieuwe amfibieën, 2 vissen, 11 reptielen, 3 zoogdieren en 88 planten. De vondsten worden nu pas gepubliceerd aangezien er altijd behoorlijk wat tijd verstrijkt tussen de ontdekking en de officiële erkenning van een nieuwe soort.

Twee per week

De laatste twintig jaar werden in de regio al meer dan 2.500 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat zijn er meer dan twee per week. "Dat toont aan hoe belangrijk de Mekong is voor de mondiale biodiversiteit", aldus Stuart Chapman, regionaal vertegenwoordiger van WWF-Greater Mekong.

Krokodilhagedis

Bij de nieuwe dieren zit onder meer een vleermuis met een hoefijzervormig gezicht die recht uit Star Wars lijkt te komen. De Vietnamese krokodilhagedis (foto) is een hagedis die lijkt op een krokodil. Hij kreeg intussen zelfs al een rol in de strip ‘Shini', die helpt om kinderen uit te leggen hoe belangrijk het is om hagedissen te beschermen.

De slakkenetende schildpad Malayemys isan werd niet ontdekt in een rivier of bos, maar op een lokale markt in Noordoost-Thailand. Een bioloog zag de schildpad op twee verschillende markten en vermoedde dat het om een nieuwe soort ging. Hij vroeg ernaar bij de winkeliers, die zeiden dat ze de dieren in een nabijgelegen kanaal hadden gevangen, dus kocht hij ze om ze te controleren.

De biodiversiteit in de Mekong-regio staat zwaar onder druk door de illegale handel in wilde dieren en planten. Een belangrijke oorzaak zijn toeristen uit China en Vietnam. Zij kopen op plaatselijke markten vaak producten van beschermde dieren.