Wetenschappers creëren nieuwe sterrenbeelden

Wetenschappers creëren nieuwe sterrenbeelden

De nieuwe sterrenbeelden stellen bekende personen of personages uit verschillende sectoren voor. Zo is er een boek dat activiste Malala Yousafzai voorstelt, de bril van Harry Potter en de racket van tennisster Serena Williams. Ook de populaire presentator van natuurdocumentaires David Attenborough, de atleten Usain Bolt en Mo Farah, de kinderboekenschrijver Michael Bond en de astronaut Tim Peake krijgen een eigen sterrenbeeld.

Mythologische figuren

Volgens de initatiefnemers van The Big Bang Fair en de Universiteit van Birmingham slagen de 88 klassieke sterrenbeelden, die vaak gebaseerd zijn op mythologische figuren, er niet in om kinderen te enthousiasmeren. Uit onderzoek blijkt dat 72% van hen nog nooit omhoog gekeken heeft om een sterrenbeeld te zoeken.

De nieuwe sterrenbeelden zijn voorgesteld met de slogan ‘Look up to the stars'. Ze werden mede bedacht door The Big Bang Fair, de grootste wetenschapsbeurs voor kinderen in het Verenigd Koninkrijk. De vorige editie van de beurs trok 70.000 bezoekers.

De oude sterrenbeelden zijn grotendeels gebaseerd op de sterrenatlas van Johannes Bayer uit 1603, al dateren vele uit de klassieke oudheid. In 1930 werd de lijst van 88 figuren officieel vastgelegd door de Internationale Astronomische Unie