Wetenschappers bewaren muziekvideo in een beetje DNA

Wetenschappers van de Universiteit van Washington zijn in samenwerking met Microsoft erin geslaagd om digitale gegevens te bewaren in DNA. Dat gebeurde al eerder, maar voor het eerst zijn ze erin geslaagd om 200 megabyte op deze manier op te slaan.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Het DNA is de belangrijkste drager van genetisch erfelijke informatie. Als het van Microsoft en de Universiteit van Washington afhangt dient het DNA binnenkort ook om video's of boeken met je mee te dragen. Dankzij hun doorbraak is het mogelijk om tot 200 megabyte op te slaan in enkel strengen DNA, wat toch al genoeg is voor een videoclip of honderd e-books. Om de daad bij het woord te voegen, sloegen ze een van de fantastische video's van OK Go op op deze manier.

 

Om dit te bereiken, hebben de wetenschappers de digitale data omgezet naar synthetisch DNA. Dat is mogelijk, aangezien DNA bestaat uit een herhalende structuur van vier nucleobasen: cytosine (C), guanine (G), adenine (A) en thymine (T). De digitale patronen, die enkel bestaan uit 1'en en 0'en, werden omgezet naar een CGAT-patroon. Dat patroon werd door een bedrijf uitgetekend in synthetisch DNA.

Voor hoofdonderzoeker Luis Ceze is dat een logische stap: "DNA is al een methode om informatie over te brengen. De natuur gebruikt het om informatie over de genen van een levend organisme op te slaan. We gebruiken het DNA nu om een andere soort informatie te bewaren", verklaart de professor Computer- en Ingenieurswetenschappen aan Mashable.

Om dat synthetische DNA opnieuw om te zetten naar een video, gebruikten de onderzoekers een techniek om de strengen te vergroten. Zo konden ze een staaltje nemen, de elementen opnieuw op volgorde zetten, alles opnieuw omzetten naar bits en het vervolgens inlezen met specifiek gecodeerd RAM-geheugen.

De mogelijkheden voor deze opslagmethode lijken eindeloos. "In een klein blokje DNA passen een miljard gigabyte aan gegevens. We zien geen grenzen aan deze techniek.", aldus Karin Strauss van Microsoft Research aan Mashable. "Over tien jaar tijd heeft dit een invloed op het dagelijkse leven", besluit Ceze.

Foto PublicDomainPictures