Wetenschappers bevestigen: sporten in het weekend is goed genoeg

Wetenschappers bevestigen: sporten in het weekend is goed genoeg

Dat blijkt uit een grootschalige studie bij ruim 63.000 volwassenen in het JAMA Internal Medicine. De onderzoekers polsten bij de Britten naar hun gezondheid. Ze vroegen onder meer hoe vaak ze sporten, of ze roken en of ze aan een ziekte lijden. Tijdens een periode van 18 jaar gingen de wetenschappers ook na of de deelnemers overleden waren.

Wat blijkt? Wie een of twee keer in de week tijd vrijmaakt voor een work-out, heeft 41% minder kans om hart- en vaatziekten te krijgen dan iemand die zijn of haar tijd liever spendeert in de luie zetel. Opvallend, bij mensen die drie of meer dagen in de week sporten, is het risico om hart- en vaatziekten te krijgen exact even groot.

Deelnemers die enkel in het weekend sporten, lopen 18% minder kans om kanker te krijgen, bij fanatieke sporters is dat 21%.

Twee derde sport niet

De wetenschappers merken ook op dat twee Britten op drie niet aan lichaamsbeweging doen. Jammer genoeg is dat niet anders in andere westerse landen. Volgens cijfers van de President's Council on Fitness, Sports and Nutrition sport amper een Amerikaan op drie voldoende.

Het belangrijkste is dus dat we tijd moeten vrijmaken om effectief te bewegen, besluiten experts in een begeleidend commentaar. Epidemioloog Hannah Arem en bewegings- en voedingsonderzoeker Loretta DiPietro van de George Washington University raden aan om per week anderhalf uur te fietsen, te lopen of te zwemmen.