Wetenschappers bevestigen: amandelmelk is niet wat je denkt

Wetenschappers bevestigen: amandelmelk is niet wat je denkt

Amandelen zitten vol eiwitten, vitamines en goede vetten. Dat ze op zich gezond zijn, staat dus buiten kijf. Maar jammer genoeg blijkt dat bussen amandelmelk amper amandelen bevatten. Zo zit in een liter slechts 2,5% amandelpasta.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, bestaat de drank voornamelijk uit water, suiker,  stabilisatoren en verdikkingsmiddel. Toegevoegde vitamines en calcium moeten het brouwsel gezond maken.

Fred Brouns, emeritus hoogleraar innovatieve gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht, heeft etiketten van verschillende merken vergeleken. "Veel marketing, weinig inhoud", vat hij zijn bevindingen samen in De Volkskrant. "De precieze inhoud is afhankelijk van de fabrikant, maar er zit hoe dan ook weinig in."

Expert Astrid Postma van het Voedingscentrum benadrukt dat de bewerkte voedingswaarde van amandelmelk geen probleem is, zolang je regelmatig zuivel als kaas of yoghurt eet. "De Gezondheidsraad raadt aan om twee à drie porties zuivel per dag te eten", zegt ze. "Dit zou een beschermend effect hebben tegen darmkanker en diabetes, vergelijkbaar met de gezondheidseffecten van het eten van voldoende groente en fruit. Dat is niet niks."

https://giphy.com/embed/xUySTz1QaLTOFaABW0