Wetenschappelijk bewezen: blijkbaar is alcohol wél goed voor je geheugen

Wetenschappelijk bewezen: blijkbaar is alcohol wél goed voor je geheugen

Voor het onderzoek werden 88 mensen tussen 18 en 53 jaar opgetrommeld. Ze kregen de opdracht om een aantal woorden vanbuiten te leren. Achteraf mochten ze opnieuw naar huis gaan. Tegen de helft van de deelnemers werd gezegd dat ze zoveel alcohol mochten drinken als ze wilden, de andere helft mocht niets achteroverslaan.

Betere score 

De volgende dag keerden de proefpersonen terug en moesten ze de test met de woorden herhalen. Degenen die enkele glaasjes achter de kiezen hadden, scoorden verrassend genoeg beter dan de nuchtere deelnemers. "Bovendien werd dit effect groter bij de mensen die meer gedronken hadden", reageert professor Celia Morgan van de University of Exeter.

De vorsers vinden het resultaat best opmerkelijk, maar benadrukken dat dit kleine positieve effect alle andere negatieve gevolgen van alcohol niet tenietdoet. Ook de verklaring is niet volledig duidelijk, stelt Morgan. "We vermoeden dat alcohol het leren van nieuwe informatie blokkeert. Hierdoor kan je hersenpan informatie dat je net geleerd hebt wel gemakkelijker opslaan in het langetermijngeheugen."

https://giphy.com/embed/l0GtGxQWLdmPKi7ZK