Wetenschappelijk bevestigd: pesticiden snoeien in bijenpopulatie

De Europese voedselwaakbond waarschuwt dat de bijenpopulatie stevig onder druk staat. Grote boosdoener is de pesticide neonicotinoïde. Neonics kreeg vijf jaar geleden al eens een tijdelijk verbod. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Het gaat al jaren niet goed met de bijen. Dit wordt nu bevestigd in een recent gepubliceerde studie van de European Food Safety Authority (EFSA). Veel boeren gebruiken de pesticide neonicotinoïde voor hun gewassen. Als de pesticide verspreid wordt in ons voedsel is dit niet erg schadelijk. De bijen daarentegen lijden sterk door dit gif.

Verbod

Het is niet de eerste keer dat het gif te maken krijgt met negatieve resultaten. De Europese Commissie laste vijf jaar geleden al een tijdelijk verbod in op neonicotinoïde. Het verbod had als doel wetenschappers meer tijd te geven om te onderzoeken wat nu juist de gevolgen waren op de bijenpopulatie. De resultaten waren zoals verwacht slecht. Toch kwam er nooit een definitieve ban op het product.

Alchemistische lobby 

Eind maart buigen experts uit alle 28 Europese lidstaten zich over het dossier. Vraag is of zij zullen zwichten voor de grote druk die de agrochemische lobby al jaren op het dossier zet.