Wetenschappelijk bevestigd: dansen is goed voor je brein

Is uitgaan en dansen met je vrienden jouw favoriete hobby? Dan hebben we goed nieuws, want volgens Duitse wetenschappers is af en toe met de heupen zwieren goed voor je brein.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Een onderzoeksteam van het German Center for Neurodegenerative Diseases wou onderzoeken welke invloed sporten heeft op de hersenpan. Daarom hadden ze aan enkele tientallen zestigplussers gevraagd om een wekelijkse cursus te volgen. Sommigen kregen danslessen, anderen een algemene fitnesscursus met Nordic walking en fietsen. Beide groepslessen duurden in totaal achttien maanden.

Beter geheugen en evenwicht

Achteraf werden de proefpersonen onder een MRI-scan gelegd. De onderzoekers zagen dat de hippocampus bij iedereen was gegroeid. Deze hersenkwab, die ook wel het zeepaardje genoemd wordt, is mee verantwoordelijk voor het geheugen en het bewaren van het evenwicht. Opvallend genoeg waren de effecten het grootst bij de dansers.

Hoofdonderzoekster kathrin Rehfeld besluit dat lichaamsbeweging het brein stimuleert en dat dansen je kan helpen tegen bepaalde ouderdomskwaaltjes. Haar bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Frontiers of Human Neuroscience.