Wetenschap vindt tovermiddel om minder te eten

Af en toe is het onmogelijk om weerstand te bieden aan je knorrende, onverzadigde maag, en een hele zak chips of pizza niet in één keer op te smullen. Gelukkig komt de wetenschap met een oplossing op de proppen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Grote kans dat wetenschappers van de Orfalea College of Business in Californië verslingerd zijn aan pizza. Ze vroegen zich namelijk af in hoeveel delen je de Italiaanse lekkernij best snijdt en op welke tafel je de smakelijke maaltijd serveert als je minder pizza wil eten.

De onderzoekers gebruikten vier pizza's en sneden die in zestien of acht stukken. Daarna werden de pizzapunten op een grote en een kleine tafel gelegd. Wat blijkt? Van de pizza op de kleine tafel dachten mensen dat de kleine pizzapartjes (16) half zo groot waren als de gewone, met als gevolg dat ze er twee keer zoveel aten. Werden diezelfde kleine pizzadelen op de grote tafel gelegd, dachten de proevers dat ze even groot waren als de gewone pizzapunten (8). Hierdoor aten ze dus evenveel kleine stukken als gewone.

Wie graag wat minder eet, zet zich dus best aan een grote tafel met een kleine portie. Wie zijn buik rond wil eten, kiest gewoon voor een kleiner vlak.