Wetenschap verklaart eindelijk waarom vrouwen beter ruiken dan mannen

Wetenschap verklaart eindelijk waarom vrouwen beter ruiken dan mannen

Braziliaanse wetenschappers hebben het mysterie ontrafeld waarom vrouwen een beter reukvermogen hebben dan mannen. Ze zeggen dat het allemaal neerkomt op verschillen in de hersenen.

Mannen en vrouwen verschillen sterk in hun perceptuele evaluatie van geuren. Vrouwen scoren op vele soorten geurtesten beduidend beter, maar er was nooit geweten waarom dat zo was. Professor Roberto Lent van het Institute of Biomedical Sciences van the Federal University of Rio de Janeiro in Brazilië, heeft nu eindelijk biologisch bewijs gevonden in de hersenen van mannen en vrouwen die de verschillen kunnen verklaren tussen de seksen.

Verschillen tussen de seksen qua geurdetectatie spelen mogelijk een rol bij sociaal gedrag en die verschillen kunnen gelinkt worden aan geurherkenning dat van nature gebonden is aan geassocieerde ervaringen en emoties.

Dat zorgde ervoor dat de wetenschappers geloofden dat de olfactorische superioriteit van de vrouw cognitief of emotioneel was in plaats van perceptueel. De wetenschappers  gebruikten een machine die het absolute aantal cellen meet in een bepaald gebied van de hersenen. Voor het onderzoek keken de wetenschappers voornamelijk naar de geurkolven die bepalen wat we ruiken. Het team onderzocht de hersenen van 7 overleden mannen en 11 overleden vrouwen die ouder waren dan 55 jaar toen ze stierven.

Alle personen waren neurologisch gezond en niemand oefende een beroep uit dat uitzonderlijke olfactorische vaardigheden vereiste zoals het proeven van koffie of het werk in een professionele keuken.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen gemiddeld 43% meer cellen hebben in de geurkolf dan mannen en dat ze over 50% meer neuronen beschikken dan mannen.

"In het algemeen correleren grotere hersenen met een groter aantal neuronen met de fucntionele complexiteit van de hersenen," zegt professor Lent. "Het is dus zinvol om te denken dat het feit dat de vrouwelijke reukkwabben meer neuronen hebben, uitlegt waarom vrouwen een hogere olfactorische gevoeligheid hebben."

Het feit dat er maar weinig cellen worden aangemaakt na de geboorte, doet suggereren dat vrouwen geboren worden met die extra cellen. Sommigen geloven dat dit superieure olfactorische vermogen een essentiële eigenschap is die geërfd wordt. De Roemeense toneelschrijver Eugene Ionesco wist het al: "Een neus die kan zien, is tweemaal zoveel waard als een die enkel kan snuffelen."