West-Afrikaans Manneken Pis plast melk op Wereldmelkdag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op Wereldmelkdag heeft het bekendste ketje van de wereld het kostuum van een West-Afrikaanse veehouder aangetrokken en plast hij voor één dag geen water maar melk. Manneken Pis toont op die manier zijn solidariteit met de West-Afrikaanse melkboeren, die lijden onder de dumping van de Europese melkoverschotten. "We roepen op om die overschotten niet langer te dumpen, melkboeren in West-Afrika én in Europa een eerlijke prijs te geven en de lokale productie van melk in West-Afrika te ondersteunen", zegt Josti Gadeyne van Dierenartsen zonder Grenzen, initiatiefnemers voor de actie. "In West-Afrika leeft 60 procent van de bevolking van de veeteelt en de landbouw", zegt Josti Gadeyne. "Melk is voor hen een belangrijke bron van voedsel en inkomsten. In droge en woestijnachtige gebieden is veeteelt vaak de enige manier om te overleven. Maar door oneerlijke concurrentie uit Europa, die haar melkoverschotten dumpt in de vorm van afgeroomd melkpoeder verrijkt met palmolie, brengt de melk van de lokale boeren zo goed als niets meer op."

Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 tot 35 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter en in het droogseizoen zelfs minder dan één liter. De Europese poedermelk is drie keer goedkoper dan die van de lokale boeren, zodat de lokale veehouders verder in de armoede geduwd worden, aldus de organisatie.

"We vragen de Europese melkoverschotten niet langer te dumpen in West-Afrikaanse landen", klinkt het verder. "Geef de melkboeren in West-Afrika én in Europa een eerlijke prijs voor hun melk. Door de overproductie kelderen immers ook in Europa de melkprijzen. En ondersteun de lokale productie, verwerking en distributie van melk in West-Afrikaanse landen, want die lokale melkketen is belangrijk in de strijd tegen honger en armoede."

Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt de lokale melkproductie in Afrika door de gezondheid en voeding van de kuddes te verbeteren. Voor haar actie werkt de organisatie samen met de Belgische boeren van de coöperatie Faircoop.

bron: Belga