Wesphael in tweede verhoor: "Ik kan het niet geweest zijn, het is tegen mijn waarden"

Wesphael in tweede verhoor: "Ik kan het niet geweest zijn, het is tegen mijn waarden"

Als de politie Bernard Wesphael in een verhoor vijf dagen na zijn aanhouding confronteert met de eerste bevindingen van de wetsgeneesheer, reageert hij dat "hij het niet kan geweest zijn" en "tegen zijn waarden" zou zijn. Dat bleek vanmorgen voor het hof van assisen in Bergen, waar Wesphael terechtstaat voor doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. Twee agenten van de federale politie van Brugge verhoorden Wesphael een tweede keer op 6 november 2013, nadat hij vijf dagen eerder was aangehouden voor moord. Aan het einde van dat verhoor wordt Wesphael geconfronteerd met de eerste bevindingen van de wetsgeneesheer. Hij begrijpt daaruit dat er twee hypotheses zijn: ofwel verstikte zijn vrouw zichzelf, ofwel deed hij het. "De vraag is verschrikkelijk", zegt Wesphael daarover. "Het is tegen mijn waarden, tegen wie ik ben. Wie mij kent, kan dat bevestigen. Zeker honderd personen kunnen daarover getuigen."

Wesphael verduidelijkte in het tweede verhoor ook een aantal andere zaken. Over de grote hoeveelheid alcohol die in het bloed van Pirotton gevonden is, zei hij: "Er is iets dat ik niet weet. Ze moet elders gedronken hebben. Zoveel hebben we niet samen gedronken." Wesphael hield ook vol dat hij en Pirotton niet zouden scheiden en samen nog een toekomst hadden. Zo wou hij een telefoongesprek tussen Pirotton en O.D, waaruit volgens de politieagenten blijkt dat ze een zekere relatie hebben, niet horen. "Ik heb een zeker beeld van haar en wil dat behouden", zei hij.

Nadat een van de politieagenten was komen getuigen over het tweede verhoor, werden beelden getoond van de reconstructie die op 8 november 2013 plaatsvond. Wesphael toont daarin op een kalme manier wat er de avond van de feiten volgens hem is gebeurd.

bron: Belga