Wespen zijn nu al op komst

Wespen zijn nu al op komst

Het was dit jaar behoorlijk koud in februari, maart en begin april en daardoor kwamen de meeste wespenkoninginnen pas vanaf half april tevoorschijn uit hun winterslaap. Hierdoor koersen we af op een meer dan gemiddeld wespenjaar.

Nature Today maakte een rondgang langs wespenbestrijders. Dat maakte duidelijk dat het aantal wespennesten flink hoger ligt in vergelijking met 2016 en 2017. Een bedrijf dat wespenbestrijders het gif voor de bestrijding levert constateert een verdubbeling van de verkoop in vergelijking met vorig jaar.

Franse veldwesp 

De goede vliegomstandigheden, voldoende voedsel en hoge temperaturen hebben voor een snelle ontwikkeling van de nesten geleid. De meeste bestrijders komen al nesten tegen ter grootte van een basketbal. Verder neemt de Franse veldwesp verder toe en zijn opvallend veel hoornaars gezien.

Wespen mogen als hinderlijk worden ervaren, ze zijn voor mensen ook nuttig. Een wespennest met zo'n 5000 werksters kan per dag 100.000 steek- en langpootmuggen, vliegen en zelfs hommels vangen die ze aan hun larven voeren.