Werkstraf voor Congolese vrouw die uitwijzing verhinderde

Werkstraf voor Congolese vrouw die uitwijzing verhinderde

Een Congolese vrouw die in februari 2015 een uitwijzing had verhinderd, is vandaag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 46 uur. Samen met drie andere passagiers had ze de leiding hebben genomen van een kleine opstand in het vliegtuig, zodat de uitwijzing van een Congolese asielzoeker niet kon doorgaan. Die drie andere passagiers kregen boetes van 600 en 900 euro. De feiten vonden plaats op 10 februari 2015, op een vlucht van SN Brussels Airlines. Op het vliegtuig waren verschillende rijen vrijgehouden om een Congolese vrouw uit te wijzen. Die begon echter te huilen, waarop een twintigtal passagiers gingen rechtstaan en amok maakten. Ze sloegen op de zetels en opbergvakken voor de handbagage en weigerden de instructies van het boordpersoneel op te volgen. De politie moest aan boord komen maar ook aan hun bevelen werd geen gehoor gegeven. Vier mensen die beschouwd werden als de leiders van de opstand, werden door de politie van boord gehaald maar dat ging niet zonder slag of stoot. Drie van hen verweerden zich en één persoon viel zelfs opzettelijk op een agent, waardoor die gewond raakte.

Slechts één van de vier verdachten, een Congolese vrouw, was aanwezig op haar proces. Volgens de vrouw had ze helemaal geen herrie geschopt en had ze enkel willen helpen. "Ik heb al verschillende uitwijzingen meegemaakt en nooit voor problemen gezorgd", klonk het. "Ditmaal wou ik de politie er alleen op wijzen dat die uitgewezen vrouw zich beklaagde omdat haar handboeien te veel spanden."

De vrouw kreeg uiteindelijk een werkstraf van 46 uur. De drie andere passagiers, die verstek lieten gaan, werden veroordeeld tot geldboetes van 600 en 900 euro.

bron: Belga